7 SAVETA DA PSIHOLOŠKU POMOĆ ISKORISTITE MAKSIMALNO

(Koristićemo opštu reč pomagač umesto: psiholog, psihološki savetnik, psihoterapeut, kouč. Neki saveti važe i za druge pravce u psihološkoj pomoći, a ne samo za Emocionalni metod.)

  1. Odlučite da li potpuno verujete u pomagačevu diskreciju ili ne!
Na početku tretmana razgovarajte sa pomagačem o pravilu diskrecije (čuvanja vašeg identiteta) koliko god vam je to potrebno, da biste otklonili sve sumnje u vezi toga da li će on to pravilo poštovati ili ne. Ovo je vrlo važno, jer ako niste potpuno uvereni da će vaš identitet biti zaštićen, nesvesno se nećete otvoriti do kraja. Iako, sa napretkom u tretmanu, mnogi klijenti postaju otvoreniji i nisu toliko okupirani skrivanjem svog identiteta, pravilo diskrecije pomagač mora poštovati.

  1. Pričajte tako da izražavate i otkrivate sebe, a ne da informišete pomagača!
Kada u seansi pričate o sebi i svom životu, nemojte pričati sa ciljem da upoznate pomagača sa što više detalja iz svog života, već sa ciljem da neprestano otkrivate sebe samom sebi. Sa svakom svojom reči izražavajte svoje celokupno biće, prepoznajte nove stvari u svojoj priči, svari za koje do sada niste imali vremena da ih vidite i povezujete. Pričanje svoje životne priče je vrlo kreativan čin i zato vođenje dnevnika i pisanje autobiografije često ima blagotvorno dejstvo.

  1. Odustanite od ideje da treba da uverite pomagača da je nešto onako kako to vi vidite!
To znači da ne treba da imate fokus na uveravanju drugog (pomagača) i dokazivanju da su vaši stavovi i postupci u životu ispravni. U to treba da uverite sebe, ne nikog drugog. Svesnim i nesvesnim pokušajima uveravanjem pomagača u svoje stavove izgubiti ćete mnogo dragocenog vremena. Psihološka pomoć je odlična prilika da pričate upravo ono u šta niste sigurni, da preispitujete svoje stavove, postupke i reči, i da odgovore tražite u samom sebi.

  1. Odustanite od pokušaja da vas pomagač „potpuno razume“!
Budimo iskreni: Svi se mi samo trudimo da razumemo druge dok nam nešto pričaju, ali niko nikoga ne može potpuno da razume. Uvek ostaje jedan deo našeg unutrašnjeg života do koga ne može niko drugi da dopre, osim nas. Iako je prijatno kada osetimo da nas neko razume, to ovde nije presudno. Presudno je da vi sve više i više razumete sami sebe, tj. zašto ste nešto uradili, rekli, zašto imate neko uverenje, odakle izvire problem koji imate...? Nećete imati velike koristi od toga što vas jedna osoba potpuno razume, jer ste u životu okruženi sa više desetina drugih osoba koje vas možda neće razumeti. Da li to znači da treba da krenete redom i život provedete u tome da vas svi razumeju? Ne, to nije potrebno. Boljitak će doći od toga što vi sebe sve bolje i bolje razumete.

  1. Ne čekajte da vas pomagač izleči onim što će reći!
Ovo je jedna od najraširenijih zabluda. Većina klijenata očekuje da čuje nešto „mudro“ od pomagača što će ih spasiti muka, savet koji će ih prosvetliti i rešiti njihov problem. Ne, sila isceljenja deluje u smeru od vas ka pomagaču. Vi treba da nešto kažete, prepoznate i doživite u komunikaciji sa pomagačem, što će vas osloboditi. Samo pričanje o sebi je oslobađajuće. Otkrivanje neke tajne je takođe vrlo blagotvorno. Izražavanje svojih najbolnijih i najintimnijih osećanja pred pomagačem je isceljujuće. Za mnoge klijente, kruna psihološke pomoći je direktno obraćanje važnim osobama u vašem životu (čije prisustvo zamišljate) unutar seanse, pred pomagačem, kada tim osobama po prvi put kažete kako ste se osećali tad i tad, u vezi tog i tog, i šta im do sada nikada niste smeli da kažete. Dobro je da namerno vodite svoju priču ka dirljivim temama u svom životu, a pomagač je tu uz vas na putu vašeg bolnog samootkrivanja i izražavanja svojih dirljivih i bolnih osećanja.

  1. Odustanite od ideje da treba da se dopadnete pomagaču!
Većina ljudi pokušava da se dopadne svima oko sebe i to je jedna mučna i naporna borba za ljubav, koja najčešće potiče od toga što neko nikada nije bio siguran da je bio voljen i prihvaćen u svojoj porodici onakav kakav je. Zato je pokušaj da se dopadnete pomagaču samo nastavak vaše borbe za ljubav. Umesto toga, jednostavno odustanite od toga i budite ono što jeste, bez maske. Ovde se ne misli na otkrivanje svojih agresivnih impulsa (jer je agresija vrlo često takođe maska za bol) već na otkrivanje svojih bolnih osećanja. Ima klijenata koji pokušavaju da se dopadnu tako što će namerno plakati da bi zadovoljili pomagača (jer su pročitali da tokom tretmana ima plakanja). Ne, umesto toga, iskreno pričajte svoju životnu priču i samo nemojte zaustavljati suze ako se one pojave i kada se pojave.

7.    Budite istrajni!

Psihološki rad na sebi uz pomoć stručnog lica je put sa trnjem, kamenjem i rupama. Kada dođe do zastoja, kada vam se čini da više nemate šta da kažete, kada dođu naizled neuspešne seanse, onda ste na iskušenju da prekinete, odustanete. Međutim, to je poznata pojava koja se naziva „otpor“ i on je znak da ste pred nekim važnim otkrićem, pred prodorom u svom procesu ličnog razvoja. Kao i život, i proces ličnog razvoja uz pomoć pomagača se sastoji od zastoja i novih prodora. Ako ostanete na putu upoznavanja sebe uz pruženu pomoć i budete istrajni, doći ćete do cilja.

www.emocentar.com

Коментари

Популарни постови